Hatsjoe….hooikoorts

Zodra het voorjaar wordt, begint het al: niesbuien, hoesten en geïrriteerde ogen. Hooikoorts is een allergie die veel ongemakken met zich meebrengt. Afgezien van de genoemde symptomen kun je last hebben van benauwdheid en vermoeidheid, en dat uitgerekend in de periode waarvan je met volle teugen wilt genieten: de lente en de zomer!

Hooikoorts wordt veroorzaakt door een overmatige reactie van het lichaam op het stuifmeel van bloeiende grassen, planten en/of bomen. Het stuifmeel wordt ook wel ‘pollen’ genoemd. De pollen zweven door de lucht en worden ingeademd. De meeste hooikoortsklachten worden veroorzaakt door de els en hazelaar, berk, grassen en bijvoet (onkruid). Een piek in het hooikoortsseizoen in Nederland is in mei en juni, als de grassen bloeien. Op zonnige, warme, winderige dagen is de kans op pollen in de lucht het grootst. Regenachtige dagen zijn voor mensen met hooikoorts vaak een opluchting, omdat de pollen dan uit de lucht worden gespoeld!

Histamine
Hooikoorts wordt dus veroorzaakt door een overmatige reactie van het lichaam op pollen. Stuifmeel (pollen) is in principe een onschuldige stof, die geen kwaad kan als je het in de neus of ogen krijgt. Bij mensen met hooikoorts wordt histamine vrijgemaakt uit de mestcellen zodra stuifmeel in aanraking komt met de slijmvliezen van de ogen, neus, mond, keel of luchtpijp. Door de vrijmaking van histamine raken de slijmvliezen geprikkeld. Het zijn dus eigenlijk niet de pollen die de oorzaak zijn van de hooikoorts, maar de overmatige reactie van het lichaam hierop!

Met acupunctuur is het mogelijk om die reactie van het lichaam op te heffen. Bij acupunctuur worden een klein aantal zeer dunne naalden geplaatst op specifieke punten op het lichaam die zorgen voor een blokkade van de energie. Om de juiste punten te vinden, onderzoekt de acupuncturist eerst onder meer je tong, je polsen en je handen, die veel informatie geven over hoe je energetisch in elkaar steekt. De naalden heffen de blokkade op en versterken de energiebanen. De weerstand van je lichaam wordt sterker en de hooikoortsklachten verdwijnen.

Vergoedingen
Acupuncturist Steven Lai van Chi-time is lid van de beroepsvereniging Zhong. Acupunctuurbehandelingen worden meestal deels vergoed door de zorgverzekeraars uit de aanvullende verzekering. Controleer hiervoor je eigen polisvoorwaarden.

De visie van Steven Lai
‘Bij een allergie reageert je immuunsysteem op iets wat je lichaam niet accepteert. Dat is ook zo met hooikoorts, maar de één kan bijvoorbeeld niet tegen gras, de ander niet tegen de berk. Zo krijgen sommigen in het begin van het seizoen klachten, anderen pas later. En ook de klachten zelf verschillen van persoon tot persoon. Je kunt daarvoor natuurlijk druppels, sprays of tabletten en zo gebruiken, maar die onderdrukken de symptomen alleen maar. Het mooie van acupunctuur is juist dat daarmee de weerstand verhoogd wordt, zodat het lichaam niet meer of veel minder reageert op de stoffen die de allergie veroorzaken. Voor het aanpakken van hooikoorts combineer ik verschillende methoden: acupunctuur en NAET (een therapie om allergieën mee te behandelen). In de afgelopen jaren heb ik al heel wat cliënten succesvol behandeld tegen hooikoorts. Zelf had ik er vroeger trouwens ook last van, maar ik ben er door acupunctuur vanaf gekomen!’

Acupunctuur kan helpen bij onder andere:
– stress en vermoeidheid
– hoofdpijn
– allergieën
– spier- en gewrichtspijn
– huidaandoeningen
– stressklachten
– bijwerkingen chemotherapie
– spijsverteringsproblemen

Bewezen effectief
In 2017 is uit onderzoek in Amerika gebleken dat acupunctuur de meest effectieve methode is voor pijnbestrijding, ongeacht de soort pijn (hoofdpijn, aangezichtspijn, schouderpijn, rugpijn…) Acupunctuur kan ook helpen bij allerlei huidproblemen, waaronder acne, eczeem en jeuk.

Spread the word. Share this post!