Cupping

Cupping is een therapie die in de traditionele Chinese geneeswijze wordt gebruikt om stagnatie te verwijderen en de doorstroming van Chi te stimuleren. Chi is levensenergie, de vrije stroom van vitale energie die door het lichaam en de wereld om ons heen circuleert. Als de Chi wordt verstoord, kan dit stagnatie (blokkades) of onbalans in het lichaam veroorzaken.

Een cuppingbehandeling omvat het verwarmen en plaatsen van cups, meestal gemaakt van glas, op de huid. Door de lucht in de beker te verwarmen, wordt een vacuüm gecreëerd en wanneer deze op de huid wordt aangebracht, wordt het weefsel in de beker getrokken. Dit verhoogt de doorbloeding, maakt de fascia of het bindweefsel losser en stimuleert de genezing. Het is vergelijkbaar met de manier waarop diepe weefselmassage kan worden gebruikt om littekenweefsel te breken en pijn te verminderen. De cups worden vaak op de rug, nek en schouders of op de pijnplaats geplaatst. Cupping kan tijdelijke blauwe plekken en pijn veroorzaken, afhankelijk van de mate van zuigkracht die wordt gecreëerd door het vacuüm en de mate van interne stagnatie. Volgens de traditionele Chinese geneeswijze zou dit een gunstig resultaat zijn, wat suggereert dat de behandeling met succes gifstoffen en stagnatie heeft verwijderd. De cups worden verwijderd door een rand op te tillen, waardoor lucht binnenkomt en de afdichting en het vacuüm wordt verbroken.

Cupping werkt goed om cellulitis tegen te gaan. Het heeft ook goed effect bij: hoofdpijn, lage rugpijn, nekpijn en kniepijn. Cupping kan een onderdeel zijn van een acupunctuur en/of massagebehandeling.